Aloita kasvimaasi perustaminen aurinkoisen paikan valinnasta. Hyötykasvit tarvitsevat vähintään kuusi tuntia auringonvaloa päivässä, jotta ne kasvavat hyvin. Valitse siksi mahdollisimman valoinen paikka kasvimaallesi.
Muuta tärkeää sopivan paikan valinnassa
Myös kasvien kastelun pitäisi onnistua helposti, ja niillä pitäisi olla riittävästi tilaa kasvaa. Hyvä, jos lähistöllä riittää tilaa työkalujen säilytykseen ja kompostointiin. Tarvitset lisäksi sopivan ravinteikasta multaa. Sitä ei tarvitse ostaa niin paljon, jos voit perustaa kasvimaasi suoraan maasta kääntämällä.
Kasvimaan perustaminen on usein helpointa ja hauskinta yhdessä kavereiden kanssa
Erilaisia viljelypaikkoja
Perusta oma viljelmäsi tarpeeksi lähelle kotia. Silloin jaksat hoitaa sitä parhaiten.
Kasveja voi kuitenkin kasvattaa monessa eri paikassa ja eri tavoilla:
- Avomaapalsta
- Astiaviljelmä
- Kasvihuone
- Parvekepuutarha
- Villit viljelmät
Avomaapalsta
Perinteinen puutarhaviljelyn tapa. Avomaaviljelyssä kasveja kasvatetaan ulkona suoraan maassa. Avomaapalsta muokataan yleensä viljelyä varten penkeiksi ja hoitokäytäviksi. Suoraan maassa viljelemällä saa apua maan matosilta, ja sadesää hoitaa osan kasvien kastelusta.
Mistä palstan voi saada?
Avomaapalstan voi perustaa esimerkiksi omaan kotipihaan, kunhan saat maanomistajalta luvan maan kääntämiseen. Jo parin neliömetrin palstalla voit viljellä monia erilaisia kasveja. Kannattaa aloittaa helpoista lajeista kuten retiiseistä, salaatista tai kesäkurpitsasta.
Jos et voi perustaa palstaa kotipihaasi, ehkä koulun, nuorisotalon, kerhon tai naapurin pihalle saisi tehdä pienen viljelmän? Kysy kavereiden kanssa, ja laatikaa viljelysuunnitelma pyyntönne tueksi.
Aikuisella tutullasi saattaa olla viljelypalsta, jonka päädystä voisit saada osan hoidettavaksi. Jos olet onnekas, kotipaikkakunnallasi on omaa lastenpuutarhatoimintaa.
Avomaapalsta – muista nämä:
- Aloita tarpeeksi pienesti! Silloin et uuvu kasteluun, kitkemiseen tai sadon käsittelyyn.
- Kasvimaata ei kannata perustaa varjoisaan tai tuuliseen paikkaan eikä kovin lähelle suuria puita.
- Työkalujen säilytyksen, kasteluveden hankinnan ja kompostoinnin pitäisi sujua helposti palstasi lähellä.
- Varmista aikuisten kanssa lupa palstan perustamiseen, ja että maa on myrkytöntä.
- Maan matoset ja mikrobit sekä pölyttävät pörriäiset ovat apunasi avomaapalstan hoidossa.
- Sadevesi kastelee välillä avomaapalstaa puolestasi.
- Ennen viljelyn aloittamista tarvitaan usein rikkaruohojen kitkentää ja maanparannusta.
Astiaviljelmä
- Erilaiset ruukut, purkit, lavat tai muut sopivat astiat ovat hyvä vaihtoehto, kun palstan perustaminen ei muuten onnistu. Astioiden avulla voi viljellä asfalttipihallakin. Joskus voit saada helpommin luvan astiaviljelyyn, kuin palstan tekemiseen suoraan pihamaahan.
- Valitse astiaviljely, jos et voi helposti hoitaa kasveja maan tasossa. Korkeampaa astiaviljelmää voi hoitaa esimerkiksi pyörätuolista käsin.
- Tarpeeksi pienen ja kahvallisen astiaviljelmän paikkaa voi tarvittaessa muuttaa helposti. Ehkä voit ottaa sen loman ajaksi mukaan vaikka mökille?
- Viljele vaikka vanhassa saappaassa!
- Sopivan syviä astioita voi hankkia esimerkiksi puutarhamyymälöistä tai kierrätyskeskuksista. Voit nikkaroida viljelylavoja myös itse – pyydä aikuiselta apua.
- Viljelyastioiden valinnassa kannattaa käyttää myös mielikuvitustaan. Viljelty on ainakin vanhoissa kottikärryissä, lasten ammeissa ja jopa saappaissa! Aina viljelyn aloittamiseen ei tarvita edes astioita: esimerkiksi kesäkurpitsan taimia voit istuttaa suoraan multasäkkiin tehtyihin viiltoihin.
Oletko kokeillut ämpäriperunoiden viljelyä?
Astiaviljelmä – muista nämä:
- Hanki tarpeeksi syviä astioita, jotta kasvien juurilla on tilaa kasvaa.
- Pese vanhat astiat hyvin ennen käyttöä.
- Astioiden pohjassa pitää olla reikiä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois.
- Astioissa kasvavat kasvit tarvitsevat yleensä hieman enemmän kastelua.
- Hoida kasveja muuten samalla tavoin kuin avomaapalstalla – ota esimerkiksi kasvien kasvutekijät huomioon astioiden paikan valinnassa.
Parvekepuutarha
- Kerrostalon kesäkeidas.
- Voit aloittaa hyötyviljelyn mainiosti keskellä kaupunkia ilman pihaa, kun käytössäsi on pienikin parveke. Lasitettu parveke on kuin kasvihuone. Tavallisellakin parvekkeella voi kasvattaa monia kauniita ja syötäviä kasveja. Kokeile esimerkiksi ämpäriperunoita tai kuukausimansikoita.
- Seinähyllyt ja amppelit tuovat lisätilaa parvekeviljelmälle. Kasveja voi kasvattaa myös suoraan viljelyyn tarkoitetussa multasäkissä. Huonekasvitkin piristyvät kesälomasta parvekkeella.
Porkkanoita parvekkeelta? Kannattaa kokeilla!
Parvekepuutarha – muista nämä:
- Parvekkeen ilmansuunta ohjaa sopivien kasvien valintaan ja hoitamiseen: esimerkiksi eteläparveke on yleensä aina paahteinen ja hyvin lämmin, itäparveke aamuaurinkoinen ja pohjoisparvekkeella viihtyvät varjokasvit.
- Selvitä taloyhtiösi järjestyssäännöistä, miten viljelylaatikot saa kiinnittää parvekkeen kaiteeseen.
- Huolehdi, etteivät kasvien kasteluvedet valu alemmille parvekkeille.
- Parvekkeen edustalla olevan ison lehtipuun kirvat saattavat löytää myös ihanat kasvisi.
- Jätä parvekkeelle tilaa myös tuolille tai tyynyille, joilta voit ihailla keidastasi.
Kasvihuone
Erilaisten kasvihuoneiden idea on luoda kasveille muuta ympäristöä lämpimämpi ja kosteampi ilmasto, jota voidaan tarvittaessa säädellä. Kasvihuoneet on yleensä tehty lasista tai muovista. Isot kasvihuoneet ovat yleensä kalliita, mutta joskus esimerkiksi koululla voi olla oma kasvihuone. Pienen kasvihuoneen voi ostaa valmiina tai nikkaroida itse. Ihan pienen kasvihuoneen voit tehdä vaikka muovisesta virvoitusjuomapullosta. Kasvihuoneesta on iloa monien kasvien taimikasvatuksessa. Erityisesti lämpimästä ilmastosta kotoisin olevat paprikat, chilit, tomaatit ja kasvihuonekurkut viihtyvät kasvihuoneessa koko kesän.
Kasveja voidaan viljellä kasvihuoneessa suoraan maasta, erilaisissa lavoissa ja laatikoissa tai pöydillä. Ehkä kasvihuoneeseesi mahtuu myös muutama tuoli ja lyhty, joiden avulla voita tunnelmoida loppukesän illassa tai sateen ropistessa kattoluukkuihin.
Villit viljelmät
Tarkkaile lähiympäristöäsi, olisiko jossain tylsän näköinen maapläntti, johon voisi keväällä kätkeä esimerkiksi muutaman auringonkukan siemenen odottamaan kesän ohikulkijoita? Tai löydätkö puun, jonka juurelle voisit kaivaa syksyllä piiloon muutaman kukkasipulin odottamaan kevättä ja salaisuuteesi paljastumista…
Muista kysyä maanomistajan lupa isompiin viljelypuuhiin.